Erőmérő kalibrálás

A különböző típusú és kialakítású erőmérőket, szakítógépeket, húzó és nyomó vizsgálógépeket számtalan iparágban használják napi rendszereséggel. Ide értjük az autóipart, repülőgépgyártást, fegyvergyártást, nukleáris létesítményeket vagy az orvostudományt. Ebből következik, hogy az erőmérő kalibrálás nem csak gazdasági és gyártási szempontok miatt fontos, hanem sokszor az emberi életet veszélyeztető kockázatok elkerülése miatt is.

Mi az az erőmérő kalibrálás?

Az erőmérő kalibrálása során egy technikus az erre szakosodott laboratóriumban (vagy nagyméretű gépek esetén a helyszínen) megvizsgálja az adott eszköz pontosságát egy nemzeti etalonra visszavezethető etalon használatával. A technikus különböző vizsgálatokat végez, mint például:

a gép rendszeres hibájának vizsgálata
a gép ismétlési hibájának vizsgálata
a gép irányváltási hibájának vizsgálata
a gép nullhelyzet hibájának vizsgálata

A kalibráció végeztével a laboratórium kiállítja a hivatalos kalibrálási bizonyítványt, amely tartalmaz minden fontos információt a méréssel kapcsolatban.

Mikor és milyen gyakran kell az erőmérőt kalibrálni?

Általános tévhit, hogy az erőmérőket fél évente kell kalibrálni. Az igazság valójában ennél sokkal komplexebb.

Az, hogy milyen gyakran kell egy erőmérőt kalibrálni, elsődlegesen a felhasználás módjától és intenzitásától függ. Továbbá mindig meg kell határozni a felhasználó „tűréshatárát” – magyarán mekkora hiba ”fér bele” a napi működésbe.

Mindenekelőtt fontos kalibrációt végezni az első üzembe helyezés előtt. Ezt követően pedig ún. kockázatelemzéssel kell meghatározni a kalibrációk gyakoriságát. Pl. ha sűrű használat mellett nagy kockázat rejlik az esetleges fals értékek hosszú távú fennállásában, akkor gyakrabban kell kalibrációt végezni.

Hol és ki végezhet erőmérő kalibrálást?

Akármilyen erőmérő kalibrálásról beszélünk, azt csak és kizárólag az NAH által megfelelőnek ítélt szervezet végezheti, akkreditált laborban vagy nagyobb méretű eszközök esetén helyszínen, megfelelő képesítéssel rendelkező technikusok közreműködésével.

A Meomex Méréstechnika Kft. saját akkreditált laboratóriumai lehetővé teszik számunkra, hogy a piacon elérhető legjobb árakon („nagyker árakon”) tudjunk vállalni erőmérő kalibrálást ügyfeleinknek.

Erőmérő kalibrálás árak

Garantáljuk Önnek a hazai kalibrálási piac legalacsonyabb árait, a maximális elégedettség, gyors átfutási idő és precíz mérések mellett.

Az erőmérő kalibrálás árai függnek az eszköz típusától, a helyszíntől és számos más egyéb tényezőtől is. Emiatt kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken vagy a kapcsolat menüponton keresztül elérhető űrlap kitöltésével, hogy Önnek is tűpontos árajánlatot tudjunk küldeni!