Hőmérő kalibrálás

A hőmérsékletnek sorsdöntő szerepe van számtalan ipari és gazdasági folyamatban. Habár leggyakrabban az élelmiszeriparban van kiemelt jelentősége a hőmérsékletmonitorozásnak, hűtőházakban, fém előállító és papírgyártó üzemekben is gyakori folyamatnak számít. A hőmérő kalibrálás nem csak a költségeket csökkentheti, de az esetleges leállásokat, termékvisszahívásokat is segíthet elkerülni.

Hogyan zajlik a hőmérő kalibrálás?

A hőmérő kalibrálás többféle módon és különböző fokú pontossággal végezhető el, függően attól, hogy pontosan milyen hőmérőről van szó.

A hőmérséklet kalibrálás történhet valódi hőmérséklet előállításával vagy feszültség/ellenállás értékkel való generálással. Előbbi esetében leggyakrabban olajfürdőkben vagy különböző termosztátokban kerül előállításra a valódi hőmérséklet.

Bármely módszer is kerül alkalmazásra fontos, hogy a nemzeti etalonra visszavezethető etalon használatával történjen a kalibrálás, ugyanis csak így lehet biztosítani a megfelelő pontosságot.

Mikor és milyen gyakran kell a hőmérőt kalibrálni?

A hőmérő kalibrálásának gyakorisága történhet naponta, hetente, havonta vagy akár még ritkább intervallumban is.

Az, hogy milyen gyakran kell egy hőmérőt kalibrálni, elsődlegesen a felhasználás módjától és intenzitásától függ. Továbbá mindig meg kell határozni a felhasználó „tűréshatárát” – magyarán mekkora hiba ”fér bele” a napi működésbe.

Mindenekelőtt fontos kalibrációt végezni az első üzembe helyezés előtt. Ezt követően pedig ún. kockázatelemzéssel kell meghatározni a kalibrációk gyakoriságát. Pl. ha sűrű használat mellett nagy kockázat rejlik az esetleges fals értékek hosszú távú fennállásában, akkor gyakrabban kell kalibrációt végezni.

Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy pontosan milyen hőmérőről van szó. Számos elven működő, eltérő kialakítású hőmérő létezik, ezáltal a kalibrálásuk is eltérhet egymástól. A Meomex Méréstechnika Kft. a következőket vállalja:

üveghőmérő kalibrálás
folyadékhőmérő kalibrálás
léghőmérő kalibrálás
húshőmérő kalibrálás
tapintó hőmérők kalibrálás
infra hőmérő kalibrálás

Hol és ki végezhet hőmérő kalibrálást?

Akármilyen hőmérő kalibrálásról is beszélünk, azt csak és kizárólag az NAH által megfelelőnek ítélt szervezet végezheti, akkreditált laborban, megfelelő képesítéssel rendelkező technikusok közreműködésével.

A Meomex Méréstechnika Kft. saját akkreditált laboratóriumai lehetővé teszik számunkra, hogy a piacon elérhető legjobb árakon („nagyker árakon”) tudjunk vállalni hőmérő kalibrálást ügyfeleinknek

Hőmérő kalibrálás árak

Garantáljuk Önnek a hazai kalibrálási piac legalacsonyabb árait, a maximális elégedettség, gyors átfutási idő és precíz mérések mellett.

A hőmérő kalibrálás árai függnek az eszköz típusától, annak számától és számos más egyéb tényezőtől is. Emiatt kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken vagy a kapcsolat menüponton keresztül elérhető űrlap kitöltésével, hogy Önnek is tűpontos árajánlatot tudjunk küldeni! Országon belül vállaljuk a mérőeszközök oda-vissza szállítását saját sofőrrel díjmentesen!