Idomszer kalibrálás

Idomszereket számos céllal használnak a gyógyszeriparban, biotechnológiában, orvosi, illetve élelmiszeripari folyamatokban, autóiparban, repülőgép iparban és minden gyártó üzemben. Leggyakrabban különböző munkadarabok méretét és alakját ellenőrzik velük. Igaz, nem a pontos méréshez, mindössze csak az adott tűréshatárhoz viszonyítva használják. Az idomszer kalibrálás ún. kétdimenziós hosszmérő gépen történik, speciális laboratóriumi körülmények között.

Mi az az idomszer kalibrálás?

Az idomszer kalibrálása során egy technikus az erre szakosodott laboratóriumban megvizsgálja az adott eszköz pontosságát egy nemzeti etalonra visszavezethető etalon használatával. A technikus különböző vizsgálatokat és teszteket végez az idomszerrel. Számtalan típusú idomszer létezik, de a leggyakrabban ezekkel foglalkozunk:

sima/menetes gyűrűs idomszer kalibrálás
sima/menetes dugós idomszer kalibrálás
kúpos gyűrűs/dugós idomszer kalibrálás
menetes kúpos/dugós idomszer kalibrálás
villás idomszer kalibrálás
mérőhasáb kalibrálás

A kalibráció végeztével a laboratórium kiállítja a hivatalos kalibrálási bizonyítványt, amely tartalmaz minden fontos információt a méréssel kapcsolatban.

Mikor és milyen gyakran kell az idomszert kalibrálni?

Általános tévhit, hogy az idomszereket évente kell kalibrálni. Az igazság valójában ennél sokkal komplexebb.

Az, hogy milyen gyakran kell egy idomszert kalibrálni, elsődlegesen a felhasználás módjától és intenzitásától függ (pl. használják-e szélsőséges helyzetekben – akár nagy rezgésnek, ütésnek kitéve azt). Továbbá mindig meg kell határozni a felhasználó „tűréshatárát” – magyarán mekkora hiba ”fér bele” a napi működésbe.

Mindenekelőtt fontos kalibrációt végezni az első üzembe helyezés előtt. Ezt követően pedig ún. kockázatelemzéssel kell meghatározni a kalibrációk gyakoriságát. Pl. ha sűrű használat mellett nagy kockázat rejlik az esetleges fals értékek hosszú távú fennállásában, akkor gyakrabban kell kalibrációt végezni.

Hol és ki végezhet idomszer kalibrálást?

Akármilyen idomszer kalibrálásról beszélünk, azt csak és kizárólag az NAH által megfelelőnek ítélt szervezet végezheti, akkreditált laborban, megfelelő képesítéssel rendelkező technikusok közreműködésével.

A Meomex Méréstechnika Kft. saját akkreditált laboratóriumai lehetővé teszik számunkra, hogy a piacon elérhető legjobb árakon („nagyker árakon”) tudjunk vállalni idomszer kalibrálást ügyfeleinknek.

Idomszer kalibrálás árak

Garantáljuk Önnek a hazai kalibrálási piac legalacsonyabb árait, a maximális elégedettség, gyors átfutási idő és precíz mérések mellett.

Az idomszer kalibrálás árai függnek az eszköz típusától, számától és számos más egyéb tényezőtől is. Emiatt kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken vagy a kapcsolat menüponton keresztül elérhető űrlap kitöltésével, hogy Önnek is tűpontos árajánlatot tudjunk küldeni!