Kalibrálás akkreditált laborban

NAH által akkreditált laborban történő mérőeszköz kalibrálások évtizedes tapasztalattal, „nagyker árakon”. Laborjaink a kalibrálások 100%-át lefedi, ezért garantálni tudjuk, hogy bármely mérőeszközt pontosan, objektíven és függetlenül kalibráljuk Önnek. Akár egy használt eszköz pontosságáról szeretne meggyőződni, akár saját termékét szeretné ellenőrizni, hogy megfelel-e az előírt értékeknek, állunk rendelkezésére! Keressen minket bizalommal!

merleg-icon.png
MÉRLEG KALIBRÁLÁS
nyomatek-icon.png
NYOMATÉK KALIBRÁLÁS
homero-icon.png
HŐMÉRŐ KALIBRÁLÁS
eromero-icon.png
ERŐMÉRŐ KALIBRÁLÁS
tolomero-icon.png
TOLÓMÉRŐ KALIBRÁLÁS
mikrometer-icon.png
MIKROMÉTER KALIBRÁLÁS
idomszer-icon.png
IDOMSZER KALIBRÁLÁS
hossz-icon.png
HOSSZ KALIBRÁLÁS
villamos-icon.png
VILLAMOS M. KALIBRÁLÁS

Mi a kalibrálás jelentése?

A kalibrálás végső soron egy cáfolást vagy igazolást jelent, attól függően, hogy a vizsgált mérőműszer pontossága megfelel-e az ipari vagy a hatóság által előírt követelményeknek. Hivatalosan a pontatlan mérőműszer beállítása (pontosítása) nem definíciója a műszer kalibrálásnak.

Magyarán a kalibrálás fogalma önmagában csak az eszköz helyességének vagy megfelelő méretpontosságának az ellenőrzését jelenti egy adott szabvány szerint.

Kalibrálás vagy hitelesítés?

A kalibrálás és hitelesítés fogalma gyakran összemosódik az emberek fejében. A tevékenységek menete nem sokban tér el egymástól, ugyanakkor a két fogalom közel sem szinonimája egymásnak.

A hitelesítés valójában egy jogkövetkezménnyel járó mérést jelent, melyet csak az MKEH által feljogosított hitelesítő végezhet. A kalibrálással ellentétben annak végeztével nem bizonyítvány, hanem valamilyen hitelesítést tanúsító jel (pl. plomba, bélyeg, stb.) tanúsítja a sikeres folyamatot.

Hitelesíteni a jogszabályban meghatározott mérőeszközöket kell, meghatározott időközönként ismételve a mérést. Az esetek 95%-ban mérlegek kerülnek hitelesítésre.

Amennyiben hitelesítést szeretné végeztetni, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken! Megbízás alapján alvállalkozóval tudjuk ellátni az ilyen jellegű igényeket.

Mi a kalibrálás folyamata?

A kalibrálás folyamata során nemzeti etalonra visszavezethető etalont használunk. Ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy a kalibrálás (mérési módszer) igazolt legyen.

Az etalon egy „mérték, mérőeszköz, anyagminta vagy mérőrendszer, melynek az a rendeltetése, hogy egy mennyiség egységét, illetve egy vagy több ismert értékét definiálja, megvalósítsa, fenntartsa vagy reprodukálja és referenciaként szolgáljon.” (MKEH)

A kalibrálás végeztével kiállításra kerül a kalibrálási bizonyítvány, mely tartalmaz minden fontos információt a folyamattal kapcsolatban:

a kalibráció eredményét
a mérési bizonytalanság mértékét
az alkalmazott mérőeszközöket
a kalibrálási eljárást
egyéb információkat, mely segítségével bármikor megismételhető a kalibráció.

A kalibrálás menete és ideje a kalibrált eszköztől is függhet.

Milyen gyakran kell kalibrálni és meddig érvényes?

A kalibrálás végeztével egy ún. kalibrálási bizonyítvány kerül kiállításra, mely nem hatósági dokumentum. Ebből következik, hogy annak nincs lejárata, így érvényessége sem. Persze az akkreditált labor javaslatot tehet az újrakalibrálás időpontjára, valójában azt a felhasználó és a felhasználási mód határozza meg.

Magyarán a kalibrálás gyakoriságát nem határozza meg semmilyen törvényi előírás. Mérlegelni kell, hogy az adott mérőműszer használata milyen gyakran történik. Értelemszerűen egy a nap 10-12 órájában használt eszközt gyakrabban kell kalibrálni, mintha ugyanazt az eszközt csak havonta egyszer használja a felhasználója.