Mérleg kalibrálás

A mérleg kalibrálás talán az egyik legismertebb és leggyakoribb kalibrálási folyamat. A mérleg – függetlenül annak típusától – szinte kötelező eszköz a legtöbb gyártósoron, üzemben vagy éppenséggel bármely kisboltban. A pontos mérleg nem csak a termék vagy szolgáltatás minőségének fenntartásához szükséges, hanem az esetleges leállások, termékvisszahívások elkerülése miatt is kiemelten fontos.

Mi az a mérleg kalibrálás?

A mérleg kalibrálása során egy technikus az erre szakosodott laboratóriumban megvizsgálja az adott eszköz pontosságát egy nemzeti etalonra visszavezethető etalon használatával. A technikus különböző teszteket végez: ha a mérlegen nincs súly, a kijelzőnek 0-át kell mutatnia; ismert súly használata esetén meg kell jelennie a kijelzőn egy értéknek, ami a meghatározott tűréshatáron belül helyezkedik el; stb.

A kalibráció végeztével a laboratórium kiállítja a hivatalos kalibrálási bizonyítványt, amely tartalmaz minden fontos információt a méréssel kapcsolatban.

Mikor és milyen gyakran kell a mérlegeket kalibrálni?

Általános tévhit, hogy a mérlegeket évente kell kalibrálni. Az igazság valójában ennél sokkal komplexebb.

Az, hogy milyen gyakran kell egy mérleget kalibrálni, elsődlegesen a felhasználás módjától és intenzitásától függ. Továbbá mindig meg kell határozni a felhasználó „tűréshatárát” – magyarán mekkora hiba ”fér bele” a napi működésbe.

Mindenekelőtt fontos kalibrációt végezni az első üzembe helyezés előtt. Ezt követően pedig ún. kockázatelemzéssel kell meghatározni a kalibrációk gyakoriságát. Pl. ha sűrű használat mellett nagy kockázat rejlik az esetleges fals értékek hosszú távú fennállásában, akkor gyakrabban kell kalibrációt végezni.

Hol és ki végezhet mérleg kalibrálást?

Akár mechanikus, akár digitális mérleg kalibrálásról beszélünk, azt csak és kizárólag az NAH által megfelelőnek ítélt szervezet végezheti, akkreditált laborban, megfelelő képesítéssel rendelkező technikusok közreműködésével.

Meomex Méréstechnika Kft. számos ilyen akkreditált laboratóriummal áll kapcsolatban, ami lehetővé teszi számunkra, hogy a piacon elérhető legjobb árakon („nagyker árakon”) tudjunk vállalni mérleg kalibrálást ügyfeleinknek.

Mérleg kalibrálás árak

Garantáljuk Önnek a hazai kalibrálási piac legalacsonyabb árait, a maximális elégedettség, gyors átfutási idő és precíz mérések mellett.

A mérleg kalibrálás árai függnek a mérleg típusától, a mérlegek számától és számos más egyéb tényezőtől is. Emiatt kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken vagy a kapcsolat menüponton keresztül elérhető űrlap kitöltésével, hogy Önnek is tűpontos árajánlatot tudjunk küldeni! Országon belül vállaljuk a mérőeszközök oda-vissza szállítását saját sofőrrel díjmentesen!