Tolómérő kalibrálás

A tolómérő a legtöbb iparágban napi szinten használt eszköznek számít. Kiválóan alkalmas külső, belső hosszúságok és mélység mérésére. A legismertebb típusai a digitális, mérőórás és nóniuszos tolómérő. Olyan iparágakban, ahol millimétereken vagy mikrométereken múlik egy-egy termék minősége, ott a tolómérő kalibrálásnak igen nagy jelentősége van. Segítségével elkerülhetők az esetleges termékvisszahívások vagy gyártósori leállások.

A tolómérő kalibrálás menete

A tolómérő kalibrálása során egy technikus az erre szakosodott laboratóriumban megvizsgálja az adott eszköz pontosságát egy nemzeti etalonra visszavezethető etalon használatával. A technikus különböző teszteket és méréseket végez: ha zárt állapotban van a tolómérő, a kijelzőnek 0-át kell mutatnia; ismert távolság/mélység használata esetén meg kell jelennie a kijelzőn egy értéknek, ami a meghatározott tűréshatáron belül helyezkedik el; stb.

A kalibráció végeztével a laboratórium kiállítja a hivatalos kalibrálási bizonyítványt, amely tartalmaz minden fontos információt a méréssel kapcsolatban.

Mikor és milyen gyakran kell a tolómérőt kalibrálni?

Általános tévhit, hogy a tolómérőt három havonta/fél évente kell kalibrálni. Az igazság valójában ennél sokkal komplexebb.

Az, hogy milyen gyakran kell egy tolómérőt kalibrálni, elsődlegesen a felhasználás módjától és intenzitásától függ. Továbbá mindig meg kell határozni a felhasználó „tűréshatárát” – magyarán mekkora hiba ”fér bele” a napi működésbe.

Mindenekelőtt fontos kalibrációt végezni az első üzembe helyezés előtt. Ezt követően pedig ún. kockázatelemzéssel kell meghatározni a kalibrációk gyakoriságát. Pl. ha sűrű használat mellett nagy kockázat rejlik az esetleges fals értékek hosszú távú fennállásában, akkor gyakrabban kell kalibrációt végezni.

Mivel a tolómérő kalibrálás rendszerint rövid időt vesz igénybe, érdemes megfontolni a gyakori újra-kalibrálási periódust a lehet legpontosabb eredmények érdekében.

Hol és ki végezhet tolómérő kalibrálást?

Akár digitális, nóniuszos vagy mérőórás tolómérő kalibrálásról beszélünk, azt csak és kizárólag az NAH által megfelelőnek ítélt szervezet végezheti, akkreditált laborban, megfelelő képesítéssel rendelkező technikusok közreműködésével.

Meomex Méréstechnika Kft. saját akkreditált laboratóriumai lehetővé teszik számunkra, hogy a piacon elérhető legjobb árakon („nagyker árakon”) tudjunk vállalni tolómérő kalibrálást ügyfeleinknek.

Tolómérő kalibrálás árak

Garantáljuk Önnek a hazai kalibrálási piac legalacsonyabb árait, a maximális elégedettség, gyors átfutási idő és precíz mérések mellett.

A tolómérő kalibrálás árai függnek az eszköz típusától, annak mennyiségétől és számos más egyéb tényezőtől is. Emiatt kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken vagy a kapcsolat menüponton keresztül elérhető űrlap kitöltésével, hogy Önnek is tűpontos árajánlatot tudjunk küldeni! Országon belül vállaljuk a mérőeszközök oda-vissza szállítását saját sofőrrel díjmentesen!